07-12-10

Voor Anselm Kiefer

IMG_4872.JPG

 

Voor Anselm Kiefer

 

 

Hij raapt een tak op

en leert over de sterren.

 

Hij ziet een kinderhemdje in het ochtendgrijs

en weet met zijn tederheid geen blijf.

 

Hij leert alles over het verdriet

van twee lege schoenen.

 

De rug van zijn hand golft,

als aarde na de ramp.

 

Met die zware hand leest hij

in het loden boek van de lucht.

 

Hij onthoudt letters en cijfers.

Begrijpen is een kind dat je nooit alleen laat.

 

Ook na de ramp hangt er licht.

Iemand moet het zien.

 

 

Waarom Kiefer als kunstenaar mij aangrijpt, dat zal wel met de enorme ruimte van zijn blik te maken hebben (wie opgroeide onder hemels over vlak land weet van ruimtes), maar ook met al wat niet zichtbaar en misschien daardoor des te aanweziger is (de oorlog en zijn littekens, de oorlog in mensen, het zwijgen van de elementen, enz).

Maar bovenal is hier een ongelooflijk vakman aan het werk. Ga in Antwerpen maar eens kijken naar zijn ingelijste loden schilderijen, naar zijn totaalkunstwerken (schilderijen die soms letterlijk drie dimensies hebben, en waarin nog woorden klinken ook: van Paul Celan, namen uit Joodse mythologie; deze keer zag ik dat de houten afgebrande stokken op zijn (slacht)velden  eigenlijk ook runetekens zijn).

Er is een reeks schilderijen op loden drager, waarin Kiefer met takken en schoenen en kinderhemdjes lijnen trekt in een lege sterrenruimte, om op die manier in de oneindigheid verhalen te laten opklinken die misschien te groot zijn voor deze aarde... Ik was ontroerd toen ik in een van de titels las dat de kinderhemdjes staan voor alle ongeboreren...

Over Kiefer schreef ik op deze blog al op 27 augustus 2007, na een bezoek aan Bilbao, en op 3 augustus van dit jaar, na een bezoek aan Duisburg.

Commentaren

Ik wil zelf de suggestie, de geladenheid ervaren, met mijn manier van kijken aangescherpt door jouw gedicht, door jouw commentaren. De kunstliefhebber én de bezielde leraar én de dichter én ... strooit zaadjes uit. Ik ga zeker kijken in Antwerpen.

Gepost door: Myriam | 08-12-10

Beste Guido (alias Bavink, zolang je de zon maar niet in een hoedendoos wilt stoppen...)

het toeval wil dat mijn medestudenten van de lerarenopleiding morgen die tentoonstelling van Kiefer (verplicht) gaan bezoeken. Ikzelf ga niet mee, want ik bezocht ze vorige maand al op eigen houtje. Ik was ook erg geïmponeerd door die monumentale werken.
De film 'Des hommes et des dieux' zag ik onlangs trouwens ook. Toch opvallend dat we uit het culturele aanbod blijkbaar dezelfde zaken uitkiezen...

Het was fijn om jouw reactie op mijn Nescio-gedichtje te lezen. Ik schrijf maar heel af en toe iets, meestal kolder en taalspielerei (bv. anagrammen). Ik hou mijn schrijfsels wel bij, maar verder doe ik er niets mee. Als ik jouw blog hier dan zie, denk ik amaai, dat zit toch knap in elkaar! Prachtige, foto's, gedichten, overdenkingen... Echt iets voor fijnproevers! En op die manier deel je toch iets waardevols met anderen.

Dat ik mezelf in dat gedicht een hedonist noem moet je met een flinke korrel zout nemen. Oorspronkelijk stond er trouwens 'autist', en dat is waarschijnlijk meer van toepassing.
Desalniettemin zou ik het fijn vinden om met jou binnenkort een glas te drinken op het nieuwe jaar. Misschien kunnen we eens samen met Pierre Mazeure en Peter Van Muylder afspreken. Peter brengt de eindejaarsperiode door in België. Ik zal je opbellen van zodra hij iets van zich heeft laten horen.
Kan je misschien jouw e-mailadres en telnr. eens doormailen? Dat is iets praktischer om contact te houden, hé...

En nu moet ik dringend onder de wol, want morgen is het weer vroeg dag. Hartelijke groet,

Kris

Gepost door: Kris De Ridder | 09-12-10

voor Kris: guido.vanhercke@telenet.be
voor Myriam: een mens wil het kunnen uitleggen hé; maar uitleggen is ook een vorm van discussiëren, van uitleg terugkrijgen, van wijzer worden

Gepost door: Guido Vanhercke | 09-12-10

Beste,

Ik ben reeds jaren op zoek naar mijn oud leraar Frans, Pierre Mazeure, in de hoop nog ooit te kunnen meedelen hoeveel ik aan zijn lessen frans gehad heb - al zal hij dat nooit vermoed hebben ... Mogelijk gaat het hier over dezelfde persoon ? Mocht dat zo zijn, kan u mij dan aub zijn email en/of contactgegevens doorsturen ?

Mijn excuses voor dit vreemde verzoek,
Bruno van Branden
bruno@vanbranden.lu

Gepost door: Bruno van Branden | 28-07-12

De commentaren zijn gesloten.