22-01-11

De Aanraking (3)

 

 

soleil-trompeur.jpg

 

3.  Soleil Trompeur (Michailkov)
 


Bedrieglijke zon. Het paradijs (vrouw, kind, huis, familie, natuur) is een kracht en een zwakte. Als de hoofdpersoon opgepakt wordt door de politieke politie van Stalin, verraden en bedrogen, dan is de schoonheid van wat hij achterlaat zijn sterkte tegenover zijn beulen. Maar hij breekt als ze het liedje fluiten dat hij altijd met zijn dochtertje zong.


De mist hangt als een deken over het dorp. Slaap, zegt de mist. En inderdaad, de rust van een groot, stil, onschuldig wezen strekt zich uit over deze namiddag en alle geluiden zijn gedempt als een ademhaling.


Alles zit zo diep in zichzelf om te kunnen leven. Binnen deze huid leef ik, de rest van de wereld is buiten mij. Als je daar lang stil bij blijft staan, word je weer een kind, dat alle grenzen met zijn vinger volgt en er zich over verwondert.


Gelukkig hebben we woorden. Het is een andere manier om hetzelfde te doen, als een kind de randen voelen van al wat leeft en door ze uit te spreken zelf leven.


Nu leven mensen op straat, in deze kou, onder een zeiltje als het regent, zei ik tegen je. Jekunt het niet begrijpen, zeg je, je mag het niet begrijpen misschien. Stel je voor dat je alles meevoelde, alle deuren en muren weg. Je werd gek.


Het paradijs heeft duidelijke grenzen. Wat een prachtige datcha was dat in Soleil Trompeur. Wat een prachtige kop waarin alles werd bewaard. Wat een prachtig kind om alles aan door te geven. Pracht ontleent zijn kracht aan duidelijke grenzen.


Laten we daar blij om zijn, en laten we slapen waar het kan en mag, en niet weten, en de deken van niet-weten over ons trekken en alles meenemen naar morgen of naar het volgende ogenblik.

Commentaren

Dag Guido,

Ik kan hier niet op reageren; ziehier.

'je werd gek'

De onvoorstelbare ver-ont-waardiging, de vernietiging
in
wat mensen elkaar aan doen

Uvi schreef laatst over 'de deken van het vergeten'

De duidelijke grenzen waaraan pracht zijn kracht ontleent;
die zijn vrijelijk gegeven, die hadden we te ontdekken, onderhouden.
Lief te hebben en te respecteren.

Gepost door: Cor Beau | 23-01-11

De commentaren zijn gesloten.