04-02-11

De Aanraking (19)

 

IMG_4286.JPG

 

19.  Regen

Is er een verband tussen alles? Je praat op je werk, je vergadert, je kijkt uit het raam en het regent. Uit een lucht die elke minuut verandert, vallen lange halen, met dat hele dunne roffelen van oude jazzdrummers.


Het ongeduld van auto's voor een rood licht, telkens wat dichter schuiven, voortijdig gas geven, mannen die in de neus peuteren, vrouwen die nog wat aan hun haar doen, in de achteruitkijkspiegel kijken naar wie achter hen staat. De stiltes tussen twee momenten van ongeduld.


En de regen die valt over de mensen in een straat. Ineens en dan weer niet. Als er licht doorkomt, lijken er overal in de stad spiegels te liggen, scherven waarin het licht zich verzamelt met al zijn vormen en kleuren, zijn hemel, zijn wolken, zijn schaduwen en hoeken. Hoeveel mensen zouden de spiegels zien? In Parijs leeft een oude fotografe die haar leven lang plassen heeft gefotografeerd. Ik wou dat ik haar nu doende zag. Parijse plassen. Dat is natuurlijk nog wat anders dan deze. Hoewel, deze mogen er ook zijn.


En dan trekt de hemel weer dicht. Dreigende wolken noemen ze dat, alsof de regen een gangster is. Nee, de regen is een schilder. Na een tijdje glanzen de straten net zoveel als de etalages.


Maar wat is het verband tussen alles? Moeten we ons neerleggen bij deze vloed van gebeurtenissen, voorbijstromen en weer vergeten? Ik wil graag stukjes betekenis zien voorbijdrijven. De regen die kan verven. De spiegels van de Parijse mevrouw. De paren die ik zie en waarvan ik poog te ontdekken wat hen in elkaar heeft aangetrokken. De boodschap van een etalage, de blik van een vrouw die langskomt, een meisje dat met heel haar gezicht boodschappen voor je verpakt.


En in de huizen, achter deze mensen? De eenzaamheid van oudgeworden levens. De eenzaamheid van de langeafstandszapper.

 

IMG_4290.JPG


De commentaren zijn gesloten.