10-02-11

De Aanraking (22)

 

IMG_4974.JPG

 

22.  Hoog

Een foto: groepje boeddhistische monniken in meditatie op een rots, waarop een andere rots die er bijna afvalt, in goud geschilderd.


Ah, daar te kunnen zitten en te kunnen uitstaren over de ruimten in en rond de bergen, terwijl de wind de koude meebrengt, en de koude in de kleren een nest maakt, en het licht schilderend rond gaat, en de stilte groot is en je leraar. Poezen kruipen hoog om naar alles te kunnen kijken. Mensen moeten hoog om hun schepping te voelen, die vreemde wereld waarin vormen zijn, en geluiden, even en dan weer niet. De sneeuw smelt, de wind houdt op, de dag lost op alsof hij nooit heeft bestaan, net als wij die daar, toen, zaten.


Maar dat moment, dat moment van licht en koude en hoogte en diepte, dat moment...


Maar ik heb geen Himalaya, ik sta op de vijfde verdieping van de bibliotheek en kijk over de stad en zie huizen, daken, bomen, mensen. Ik rij over de snelweg en mijn raam vult zich met rood en geel en blauw en alle nuances van zwart en het is het breedste schilderij dat ik ooit heb gezien, en nog mooi ook. En even vluchtig als ik daar stond en reed, is dit moment. Ik daal de trap af, zo'n auto blijft rijden als hem gas wordt gegeven, en het ogenblik is voorbij. Maar ik heb de Himalaya gezien van honderdduizend mensen, die onwaarschijnlijke gangen die ze graven, die huizen die ze bouwen, terwijl hun leven even vluchtig is als het moment dat ik daar stond, en hun naam vergeten nog voor hij werd gevonden. En ik heb de hemel gezien, terwijl niets meer op een dag gelijkt dan een andere dag.


Een beetje ruimte, een beetje hoogte, dat is het enige wat een mens nodig heeft. Dat hij kan zien. En als zelfs dat niet lukt, dan moet hij maar naar zijn adem luisteren. Die is ook groot genoeg. Dan heb je alles ineens.

 

260px-Golden_Rock.JPG


Commentaren

"En ik heb de hemel gezien, terwijl niets meer op een dag gelijkt dan een andere dag."

De kleine dagen van verwondering ...

Gepost door: Uvi | 10-02-11

De commentaren zijn gesloten.