18-02-11

De Aanraking (26)

 

IMG_4984-1.JPG

 

26. Vorm

Buiten, in de nacht, hangt melkmist tussen de huizen. Lampen branden er licht door. En het is stil. De bomen die ik ken, staan er, en weer overvalt mij de pijn dat al wat is, afgescheiden is. Alleen zal blijven in zijn vorm tot die vorm oplost in het grootse dat geen vorm meer nodig heeft en dat we daarom ook niet kennen.


Overvallen is veel gezegd. Het is een gevoel dat opstijgt uit de lagen die ik tot op vandaag bijeen heb gebracht. Zie, ze kleuren langzaam donker, een bron die door de aarde komt. Met dat gevoel moet ik wel geboren zijn, zo voelbaar staat het soms recht in mij.


Alles wat is, is ooit gewenst. En indien niet, dan is alles wat is, ooit aangeraakt. En die wonderlijke wil tot leven die daarmee zich in alles heeft gelegd, en niets anders is dan het verlangen om opnieuw te worden aangeraakt, nog eens te worden gewenst, gekoesterd, genoemd. Alles heeft vaders en moeders gehad, van de steen die van de berg rolt tot het kind dat op de arm ligt.


Vorm geven en krijgen, het houdt nooit op. Waarom dan die eenzaamheid als je er vanop een afstandje naar kijkt, bijvoorbeeld als het nacht wordt met van die dikke mist? Bijvoorbeeld als mensen samenzitten en elkaars woorden niet blijken te begrijpen? Bijvoorbeeld als de dagen op elkaar gaan lijken, en van de woorden en de gebaren niet veel meer dan vorm is overgebleven, vormen die men groet en waarmee men nieuwe vormen gaande houdt?


Vormen zijn er om mee te spelen. Spelen is inhoud geven met de soepelheid van wie overal is, altijd, die niets te verliezen noch te winnen heeft omdat hij niemand en alles is. Kinderen hebben het vanzelfsprekende van leeg- en vollopende vormen. Water dat alles vult, zonder onderscheid. Lucht die iedereen in leven houdt, die dat wil.


Maar wie op zijn rug gaat liggen om in de lucht naar zichzelf te kijken, wie in de nacht met open ogen naar de gestalten staart die niets zijn dan daar, en alleen, die vult zichzelf met één inhoud,één klank, en hunkert, en heeft heimwee.

Commentaren

Heerlijke foto.

Gepost door: Uvi | 18-02-11

De commentaren zijn gesloten.