04-03-11

De Aanraking (33)

 

IMG_3141.JPG

33. Praatje

Een praatje bij de timmerman. Een praatje in de winkel van de kruidenier. Twee vrouwen die stil staan op straat. Twee jongens die doorbuigen van plezier als ze lachen. Buren aan hun deur. Cafébezoekers. Een gezinnetje op stap, met kwebbelende kinderen, en ouders die antwoorden zoals alleen ouders dat kunnen: bijna tastbaar, van lichaam tot lichaam.


Overal zie je mensen praten. Zo'n babbel maakt het van binnen warm, als de zon die vandaag breed over alles is gaan liggen. In het beste geval heft zo'n babbel alle denken aan jezelf op en voel je iets heel ouds, iets van een oereenheid, een behaaglijkheid die je maar beseft als je eruit komt.

 

Ze weten hoe ze moeten leven, denk ik, als ik de kaarters zie die in hun stamcafé bij het raam hun ruggen laten spreken. Zoals kinderen in hun spel, geconcentreerd zichzelf vergetend. Zoals sportlui die hun lichaam de teugels geven, het commando laten overnemen, een groter geheel speelt daar en daarin worden ze opgetild en verder dan ze dachten neergezet. Zoals diertjes bijeen in een nest. Zoals twee mensen die intens samenwerken.


Geconcentreerd jezelf vergeten. Kinderen en dieren kunnen het vanzelf, oude mensen hebben het misschien geleerd na een lang leven, monniken oefenen zich erin, ouders krijgen het cadeau van hun kinderen, kunstenaars zoeken het te vangen in tastbaarheid, zeer ongrijpbare aanwezigheid, muzikanten laten het door zich klinken, bijna helemaal leeg zijn en nog net genoeg vorm overhouden om te kunnen tokkelen, strijken, blazen, denkers wachten op de vragen die niet van hen zijn,  stervenden doen het, hoop ik.

Commentaren

"Que l'importance soit dans ton regard, non dans la chose regardée" (André Gide)

prachtig citaat, kende ik niet, dank hiervoor

Gepost door: marlon | 04-03-11

De commentaren zijn gesloten.