15-04-11

De Aanraking (54)

 

IMG_4047.JPG

 

 

54.   Levens

 

Jazzy windvlagen rond het huis, Keith Jarrett die zich in zijn eentje laat gaan, met zijn piano wat ruimten uitprobeert, allerlei tinten van grijs.

Zo baken ik mijn grenzen af. Door te kijken, en al wandelend woorden op te rapen.

Wat een kale dag, vol donkere plekken. Een film noir, hele stukken scène onderbelicht. En ik daarin. Heeft iemand vandaag mijn gezicht gelezen? Heeft iemand iets gezegd dat verder reikte dan het voortbestaan van de structuren?

Mijn verlangens hebben geleerd stil te liggen, als ouder wordende honden, die zichzelf voorhouden dat er niets gebeurt. Zolang hij geen pijn doet, mag deze dag gaan, laat ik deze dag gaan, wil ik hem laten gaan.

Maar ik heb niets te zeggen, bijna niets. Keith Jarrett kan ik horen, maar wat in jouw hoofd gebeurt, is van jou. Van al die levens die voorbij trekken, is er maar één van jou. Wat kan ik anders doen dan stil te zitten en te luisteren, naar je stem, de klank van je stem, de klank rond je stem. Van al die levens die er zijn, kan ik er maar één geven, en dan nog bepaal ik de grenzen niet.

Maar ik kan stil liggen en wachten, mijn oren in aanslag. Misschien zitten er scheuren en gaten in ons leven, stroomt overal water binnen, vind ik wel nieuwe woorden. Als ik maar genoeg stil lig, schuiven de grenzen vanzelf wel voorbij. Als ik maar lang genoeg naar je kijk, word je iemand anders, krijg je een ander leven, een groter misschien, één dat je opraapt als schelpen aan een strand, één dat je tegemoet waait als de blik van iemand op de tram. Misschien zijn er geen grenzen, misschien heb je duizend levens.

Grenzen zijn er om ons schoon te schuren, uit te schuren, elke dag opnieuw, jaar in jaar uit, tot we zo helemaal doorzichtig worden van al die tonen die in ons klinken. Van al die levens die als schuin licht door ons vallen, gezichten en verlangens, kleuren en vormen, tot we, stram en oudgeworden, ze krijgen en loslaten met de speelsheid van jonge honden en kinderen.


De commentaren zijn gesloten.