23-04-11

De Aanraking (58)

 

 

Berlijn juli 2010-52.JPG

 

58.   Genietingen 1

 

Het genot van in je lichaam te zitten, man (Engels uit te spreken), dat is toch het grootste genot van al? Rond dat besef, daar moet af en toe een feestje rond, da’s onversneden soul!

Zoals jonge en oude runderen, als ze na de lange winterstallen voor het eerst gelucht worden in groene weiden en rondspringen in bochten van 90°. Zoals de kat, als ze heel krachtige cirkeltjes draait op jacht naar haar staart. Zoals voetballers, als ze voor de wedstrijd balletje trappen, hun spieren goedmoedig losschudden, gaatjes in de lucht schoppen en wiegend nu eens hun ene been, dan weer het andere laten voelen hoe sterk het is. Zoals Bruegels boeren tijdens hun middagdut op het oogstveld, broek en benen vol wijde lucht. Zoals de spieren van de langeafstandsloper, keurig geordend en geolied, onhoorbaar ronkend. Zoals een vrouwenlichaam in water, en de rust van die grote aanraking. Zoals kinderen als ze hinkelen, touwtje springen of om god weet welke reden lopen en van de grond komen. Zoals het geeuwen van de ontwakende, de lome traagheid van zware machine die zijn eigen wil zoekt. Zoals koude in de neus, vergezichten in het oog, wind in de oren. Zoals water voor de dorst, brood voor de honger. Zoals de trouwe moeheid van de werkman, de kennis van de acrobaat, het vertrouwen van de danser, de concentratie van de boogschutter, de adem van de monnik. Zoals twee mensen als ze alles vergeten en alleen nog lichaam zijn. Zoals twee mensen als ze wakker worden, dicht bij elkaar, twee lichamen die wakker worden uit het niets.

Een feestje als het lichaam wakker wordt uit pijn, en de onverwachte stilte hoort van zwijgende wapens, en iets van vrede proeft.

Het zijn momenten waarop het lichaam mag juichen, en alles met hem. Laten we die momenten opwachten, laten we hen zegenen in alle hevigheid, tot we doodgaan. Misschien worden we dan wel het hevigst verrast.

Vriend lichaam. Geliefd lichaam.


De commentaren zijn gesloten.