01-05-11

De Aanraking (62)

 

IMG_0236.JPG

62.   Kijken

 

Kijken, luisteren, proeven, voelen. Zo rijk kan de werkelijkheid binnenstromen, dat je alleen al daarom mens zou willen zijn. Zachte machine om te genieten. Klein boek dat sporen verzamelt en een naam geeft. Lichtgevoelig filmrolletje waarop de wereld telkens weer nieuwe foto’s wil maken, nieuwe en betere, met een randje om mee te nemen. Schaduwvlek die even blijft en vol lijkt te lopen met kleur. Geluid als wanneer iemand stilstaat en luistert. Adem, één adem. Hartslag, één hartslag.

Duif die koert. Zon die deze zomerdag langzaam uitrekt. Vliegtuigen en verte. Honden en stemmen.

Kinderen wijzen nog met een fijn vingertje en hebben fijne vraagjes. Grote mensen zijn wat stiller, maar kijken zullen ze, of ze bewegen of stil zitten, horizon hebben of voorthollen in benepen huid, herkauwen of doorslikken. Is het overdag niet, dan is het in hun dromen. Is het in hun ogen niet, dan in hun maag, of in de zenuwen rond hun hart.

Is weten ook kijken? Je weet dat mensen weggejaagd worden uit hun huizen, je weet van de pijn die in ziekenhuizen waart, je weet van eenzaamheid en onmacht en verdriet dat blind maakt.

Je kunt niet kijken voor iemand anders. Je kunt alleen hopen dat, als het zover is, je lichaam je zal dragen, je hele lichaam zal kijken en luisteren en proeven en voelen, armen vol koorts, benen vol traagte, hoofd dat weet om te gaan met al dit verdriet, zo zwaar als het is, zo wezenloos, zo diep als het kan zinken, zo hevig als het kan scheuren. Zo verdoofd als ogen kunnen zijn, zo woordeloos het stilzitten, zo dun het ademen. Het lijkt alsof je lichaam je nooit zal verlaten, desnoods met jou wil oplossen, wil weggaan in het ondoorgrondelijke, in het niets dat voor en achter is en op ons wacht. Grotere liefde is er niet. Wil je geboren worden of sterven, er is een lichaam om je bij te staan.


Commentaren

Jij schrijft fijne woorden

Gepost door: danique | 01-05-11

Thanks, mate (as they say here = Ozzieland, still there yes, until after 15th of May)

Gepost door: guido | 02-05-11

De commentaren zijn gesloten.