22-09-11

psalmen: waarom

 

IMG_3608.JPG

 

 Misschien moet ik wat uitleg geven over mijn keuze voor psalmen als dichtvorm. Psalmen zijn die liederen die in het leven schreeuwen om verbondenheid.  Ze gooien het hoofd in de nek en zeggen luidop: neen, zo is het leven niet gemaakt. Geef mij mijn vertrouwen terug. En als het moet, kijken ze machthebbers en anderen die verslaafd zijn aan de leugen, diep in de ogen: zo is deze wereld niet bedoeld, ooit komt alle leugen uit. Psalmen zijn nooit van één mens, maar altijd van mensen samen. Er zit iets individueels en iets heel gemeenschappelijks in psalmen . Ne me quitte pas van Brel voelt niet anders dan Waarom hebt gij mij verlaten? van Jezus aan het kruis. De blues zijn vaak psalmen, en ook We shall overcome. Er zit grote onmacht en grote moed in de psalmen. Billie Holiday zong psalmen, net als Aretha Franklin en Nina Simone. En Dylan zingt psalmen. Niet altijd, soms sijpelt bitterheid binnen, of verdriet dat niet meer recht wil.

Ik wil psalmen ontdoen van hun godsdienstige connotatie. Ze zijn religieus in hun zoeken naar diepe betekenis en verbondenheid, zoals elke mens in die zin religieus is. Maar ze zijn niet het privé-bezit van een godsdienst. Alle aandacht gaat in die psalmteksten toch naar de mens. De mens die schreit of de mens die jubelt, zo is het leven, zo delen we het met elkaar.

Ik weet dat velen, zeker ouderen, een klerikale erfenis achter hen gelaten hebben, of nog meetorsen. Jammer dat instituten zich teksten hebben toegeëigend die tot het grote erfgoed van de mensheid behoren. Het staat iedereen vrij dat grote vertrouwen dat bestaan nodig heeft, te leggen in nog iets concreters dan verbondenheid, in een aanwezigheid, die voor mij ook alle namen van de wereld mag krijgen. Maar maak er geen dogma van, geen theologie. Kijk en luister naar de stem die zingt, naar de stem die roept. Het is ook jouw en mijn stem. En merk dat dit luisteren een hele diepe bron is, die rust kan brengen, zelfs al is niets opgelost. Oplossingen zijn een luxe, voor veel is geen oplossing mogelijk. Maar wel een gedeelde klacht, en een gedeelde jubel...

Ach, wat weet ik ervan. "There are more things between heaven and earth than are dreamt of in your philosophy", zei Hamlet al. Het gaat niet om weten, denk ik dan. Het gaat om wat ik ervaar in mijn leven, en of ik mezelf daaraan kan toevertrouwen.

 

 

Commentaren

Ik psalmodieër

en wil zo graag
beantwoord

ach hart, geef ruimte
bevrijd mij, ontsluit mij,
verbreek dit gevang;
vernietig,
vernieuw mij

maak mij

Gepost door: Cor Beau | 22-09-11

De commentaren zijn gesloten.