03-02-12

Luid en stil (Dagboek)

IMG_3866.JPG

 

(woen 25.01)  Die weisse Band: de wereld is sedert begin vorige eeuw toch wat meer opengekomen... Wat er ook mag aangemerkt worden op de wereld van vandaag, overdaad aan keuzes en input en verlorenheid, dan nog liever deze tijd dan de dodelijke beslotenheid van toen.

Begonnen in de nieuwe vertaling van Moby Dick, door Barber van de Pol. Wat een drive, wat een stijl! Kracht is van alle tijden. Verhalen is van alle tijden.

De botten zitten klaar. Er is niet veel meer nodig om aan hun lente te beginnen...

* 

(vrijd 27.01)  De kleine essays van Kees Fens (ik lees nu de verzameling In het voorbijgaan) zijn zo wijs van inhoud en zo zuiver, zonder enige opzichtigheid geschreven dat ze letterlijk deugd doen aan geest en hart. Hier leeft een man die het boek liefheeft, die nadenken liefheeft, en wat verder nog aan schoonheid voorbijkomt, zo zonder vooroordeel gezien en even ingedronken, zo stil genietend, zo dankbaar. Een schoon mens, zelf.

*

(dins 31.01)  Alexandre Tharaud, in de Gentse Handelsbeurs, speelt op heel eigen manier een keuze uit de sonates van Scarlatti. Scarlatti is al van zichzelf een unieke figuur: sonate heeft hij zijn stukken nooit genoemd, en ze zijn ontstaan in zijn groot isolement aan het Spaanse hof, zonder religieuze bedoeling, slechts een ode aan het zingen zelf, zoals dat door deze wereld gaat, veelkleurig, fel en stil tegelijk.

Zo speelt Tharaud: luid, fel en stil tegelijk. Geen greintje romantiek, slechts elke klank afzonderlijk en allemaal samen. Ik zit er met net geen open mond en schuin kopke naar te luisteren (vreemd dit plots beseffen van hoe men er bij zit, gebeurt als kleine terugslag na het uit jezelf treden tijdens groot inleven...). Lieve legt mij uit dat hij zijn pedaal nauwelijks gebruikt, waardoor ik begrijp dat hij geen klanktapijten wil weven, maar meet geïnteresseerd in alle kleuren afzonderlijk.

*

(vrijd 03.01)  De botten zitten klaar, maar strenge leermeester kou heeft de klok weer juist gezet.De commentaren zijn gesloten.