31-07-12

ijsland, een eiland (8): over het licht...

IMG_5164-001.JPG
Dit is het hardste licht dat ik ooit zag. Je ziet het aan de schaduwen op de bergwanden, aan de diepe witheid van de kerkjes, aan de volle ruimtelijkheid van de dalen, aan de niet aflatende avondzon, aan de nood om je ogen te beschermen, ook als er geen zon is.

Ander licht, dat van het voorbije. In een café in Isafjordur zie ik toevallig oude foto’s van de houten huizen in de Westfjordse onherbergzaamheid. Ze ontroeren. Recht tegenover ons, aan de overkant van de fjord, ligt Hornstrandir, nu volledig verlaten en natuurgebied geworden. Toen nog de plek waar boerenfamilies, crofters, een armtierig bestaan probeerden op te bouwen, al zullen het in hun hoofd ook dromen geweest zijn. Talrijk is het gezin dat ik op de foto voor mij zie, de kinderen soms fijn, vaker ruw gesneden al. De moeder het meest verweerd.

Nog licht: de wolken in al hun vormen (compact, rafels, dekbedden, zwart, wit en alle grijzen daartussen) en snelheden zijn even zovele schermen en filters voor de spots die telkens weer opengaan op een andere plek van dit grootse decor met bergen, dalen, vergezichten. Alsof nu, op die ene boerderij op deze helling, de volgende acte van de opera gespeeld zal worden. Muziek: de zware stilte, het eentonige gehak van regendruppels, het melodieloze fluiten van vogels, verre of dichte stemmen van mensen, autogeronk. Maar dan weer en altijd de stilte, die meer is dan afwezigheid van geluid, maar een verzonken liggen van al dat grote in zichzelf, alsof dat een eigen, naamloze, onhoorbare klank heeft. Een beetje zoals het zwijgen van een berg, maar dan in samenspel met al het andere hier, want niet alleen de bergen zijn hier groot.

De totale afwezigheid van reclameborden langs de wegen. Ook een soort klaarheid...

Commentaren

Hoe dat ik daar nog niet geweest ben? Prachtige natuur !
grt Manu

Gepost door: manu | 01-08-12

a photographer's paradise, Manu...

Gepost door: guido | 02-08-12

De commentaren zijn gesloten.