06-08-12

Klein leven, groot leven

IMG_5734.JPG

 

  

Het is voor een mens moeilijker om klein te leven dan voor een bloem of een dier. Zelfs een kind kan het nog: niet groter zijn dan het moment, en dat volledig vullen.

Maar een mens van jaar en dag? God verhoede dat die niet groter zou zijn dan een pluisje of een kei, of zelfs een boom of een kat in de zon. Ik kijk naar deze bloem zonder naam en weet dat ik met zo'n mooie kleinheid nooit zal samenvallen.

Niet alleen omdat er zoveel onbestemd, ongrijpbaar verlangen in mij tekeer gaat. Niet alleen omdat ik zoveel vroegers meezeul, oudere momenten die niet opgeven en doorleven. Maar ook omdat deze maatschappij rond mijn oren blijft roepen: leef groter, groter, groter. Alles zien, alles doen, naam maken, belangrijk zijn, nooit ophouden te schitteren, genieten op honderdduizend verschillende manieren, gezond oud worden, nooit doodgaan... 

Daarom is sport fascinerend. Het is dezelfde drang om wereldwijd te zijn, en toch moet het gebeuren in één moment. Hoe worstelt een leven, per definitie klein, zich plots tot iets veel groters?

Het is een spel, zeker, en toch van een allergrootste ernst. Net als kunst. Spelen met grenzen. Laat ze maar strijden tegen elkaar, die felle, mooie lichamen. Ik zie het beste theater voor mijn ogen gebeuren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commentaren

Prachtige aanhef, Guido,
misschien begrijp je zo beter waarom ik een oud jongetje ben...

Ik vind mijn geluk juist in 'de kleine dagen' ...

Gepost door: Uvi | 06-08-12

De commentaren zijn gesloten.