30-08-12

Tijd

IMG_5498.JPG

 

Glashelder licht deze morgen. Over daken, takken, auto’s. Alsof ik mijn hand er in kan steken. Zo tastbaar. 

 

Aan de kust, aan de rand van de eeuwig golfjes aanbrengende zee, zie ik de ouden van dagen verzameld. Ze worden er samengebracht door die andere zee die de tijd is, een branding van kleine golven die onherroepelijk zullen uitstorten en leegstromen. Vreemd dat ze net hier  bijeendrijven, bij dit andere symbool van eeuwig beginnen en eeuwig eindigen. 

Zoals de ene golf hoger krult voor hij valt, zo is de ene oudere pathetischer in haar of zijn verzet dan de andere. Dan kan het brons de rimpels niet gladstrijken, kunnen korte broek en fiets het wankelen niet verbergen, beeft de hand die de mossel naar het hoogrode gezicht brengt. 

Vreemd hoe een schoothondje pathetisch is, maar niet een stok, of de arm van de dochter. En hoeveel leven er nog uit dit oude lichaam kan stromen, als ik een opa zie wandelen en discussiëren met drie kleinzoons-die-hoog-moeten-opkijken, gevolgd door de oma die aan haar kleindochters, lichtjes naar hen toegebogen, een hele uitleg geeft. Ik kan niet horen waarover, maar er klonk veel overtuiging-of-was-het-kennis in door.

Die oude mensen, zei mijn vader, en hij was de negentig al lang voorbij. Hij vloekte op zijn manier ook tegen de dood, en toen vond ik dat niet pathetisch. Waarom nu wel?

 

Commentaren

Dag Guido,

"pathetisch".

Het klinkt negatief. Ik weet niet of je het zo bedoelde.
Ik zocht het woord toch nog eens op
en vond ondermeer: gezwollen, melodramatisch, hoogdravend ...

terwijl 'oude' mensen mij meestal ontroeren.
Vooral in het gezelschap van elkaar of kinderen...

Gepost door: Uvi | 30-08-12

Ik liep eergisteren in de Westkust rond en zag zoveel oude mensen bij elkaar, op hun manier elk "vechtend" tegen het onvermijdelijke oud worden. Ze leken de leegte die daar hing op te vullen met verwoed jonger te willen zijn. Het deed mij iets, al vind ik daar blijkbaar niet het juiste woord voor.

Als oude mensen wel kunnen "samenvallen" met hun oud zijn, hoe ik dat dan ook zou moeten noemen, dan vind ik dat wel vaak van een grote, broze, doorschijnende schoonheid. Ontroerend, zoals je schrijft.

grt

Gepost door: guido | 31-08-12

I see ...

Gepost door: Uvi | 31-08-12

De commentaren zijn gesloten.