31-08-12

Tijd (2)

IMG_5508.JPG

 

 

In de voorbije weekendkrant (DM) interview met Joke Hermssen, schrijfster-filosofe van boven de Moerdijk. Behartenswaardige dingen over tijd, zegt ze. Niet zozeer dat ze nieuw zijn, maar het is de strijdbaarheid waarmee ze die dingen zegt. 

Dat we veel te veel horlogetijd (kloktijd, zegt ze) hebben, nog meer nu we constant online zitten, gaan zoeken waar de anderen gebleven zijn. Dat we daarentegen veel en veel te weinig innerlijke tijd hebben. Dat we daar onnozel van worden. Dat ze mensen wil laten betalen om in Frankrijk, in haar huizeke, een retraite te houden zonder enig sociaal medium, om af te kicken. (In dezelfde krant zegt ene Paul Verhaeghe krak hetzelfde. ’t Zal in de lucht hangen.)

Maar dan lees ik dat ze beweert dat het verleden voor ons ligt, en de toekomst achter ons. En ze bewijst dat doordat we zo duidelijk het net voorbije en ook nog het wat langere verleden voor onze ogen kunnen houden. 

Maar het beeld klopt niet. We lopen wel degelijk de toekomst tegemoet, maar dan met onze rug, achterwaarts. Vandaar twee dingen: dat we inderdaad het verleden nog duidelijk kunnen zien, zelfs van soms lang geleden; en dat we, wegens onze onbeschermde rug en onze handen aan de verkeerde kant en onze wankelmoedige stappen achteruit, een gevoel van angst, op z’n minst van onzekerheid hebben over die toekomst-die-we-niet-kunnen-zien. Wij die op café toch het liefst met onze rug tegen een muur zitten, wij moeten het grootste wat er is, de toekomstige tijd, in al zijn onbekendheid op ons af laten komen. Ik begrijp dat soms een lichte paniek in onze blik schiet. Het verleden zou het kunnen zien. Maar het verleden kan ons niet meer ter hulp komen. 

Eurydike, op weg naar een mogelijke nieuwe toekomst, moest wel achter de rug van haar geliefde blijven, iets anders was niet mogelijk. En toen hij omkeek, keek hij haar meteen terug in dat verleden. Met zijn ogen zo vol van dat verleden, ze hadden nooit iets anders gezien...

 
(beelden Tjech Michal Gabriel, Beaufort 4, in De Panne)

Commentaren

Mooi filosoof Guido,

wanneer komt DM jou interviewen... zonder betaling.

Achterwaarts vooruit, juist.

Gepost door: Uvi | 31-08-12

De commentaren zijn gesloten.