22-09-12

Seizoenenman

IMG_5477-001.JPG

 

Een ritme als van seizoenen, dat past een mens. Niet die vreselijk zenuwachtige hond van een dag, die aan je trekt om maar rapper te stappen, en dan weer onverklaarbaar achterblijft om te ruiken aan iets dat je niet aangaat, maar hem wel. 

Een horloge om seizoenen te meten, dat zouden we moeten dragen. Zien dat we straks weer gaan bloeien, zien dat het weer tijd is om te oogsten, vruchten rijp in de hand. Zien op onze seizoenenwijzer dat het tijd is om weg te bergen, en misschien zelfs om helemaal op te krullen en te rusten zoals nooit tevoren. Tot de wijzer, als vanzelf, weer op openspringen staat, de knoppen zitten trouwens al maanden te wachten. 

Want zo zijn die seizoenen, ze bergen alles in zich: in de lente is er nog de kou van de winter, na de bloei is er al verval te zien, de glans is minder en verdord is ook al dood. En in de winter staan overal de botten gereed op de takken, misschien wel ronkend in hun motortje, al kunnen wij het niet horen.

Meer dan toen ik nog elke dag naar mijn maatschappelijke plicht trok, irriteren mij nu die korte uren, die vlekken van dagen. Misschien omdat ik toen kon begrijpen dat om samen te werken, zo’n uur-werk handig was: niet te lang, niet te kort, netjes na elkaar, keurig afgescheiden, en zo voorts.

Maar zelf, als levend wezen, ben ik eigenlijk meer van het wiegen van de seizoenen: langzaam een beetje op, langzaam een beetje neer, nieuwsgierig kijkend naar wat nu weer wil leven in mij, geduld lerend om te verdragen wat nu weer weg wil gaan...

 

Commentaren

Goedenmorgen Guido,

wiegen, zeg je. Juist.
Zo zijn we begonnen ...PS.
Mooie zondagse wieg trouwens.

Gepost door: Uvi | 23-09-12

Juist, ja, zo worden we geboren, gewiegd.
Mooi dat je mijn schets nog een betekenisje bij geeft...

Twee zelfs: de bloem als wieg... Niet aan gedacht, maar ook juist.
Daarvoor heb je elkaar nodig, om elkaar betekenis(jes) door te geven. Een mens leeft niet van brood alleen, zei iemand :-)

Gepost door: guido | 24-09-12

De commentaren zijn gesloten.