30-12-12

L'épaisseur des rêves (Chagall in Roubaix)

 

chagall loiseau de feu.jpg

 

 

 

* De Chagall-tentoonstelling in Roubaix zadelt mij op met een gevoel dat ik nog niet vaak had in een expositie: een stevige portie jaloersheid op de bezitters van die schilderijen. Bij een ervan (l'oiseau de feu, afbeelding hiernaast), van een immens blauw, doorschoten met zoveel donkerte en helderheid tegelijk, had ik zelfs de aandrang om het ding van de muur te rukken en onder mijn jas mee naar huis te nemen.

Aandrang is veel gezegd, natuurlijk. Laten we zeggen dat die gedachte bij me opkwam.

Maar het zegt iets over indruk die Chagalls schilderijen op mij maakten: zijn ongrijpbare intense kleuren, zelfs al hangen ze boven een donker dorp; zijn ruimtelijkheid, waarin door een eigen hemelruim mensenfiguren ronddansen met zijn geliefde geiten, hanen, bloemen, ezels.

Ach, hoe zou een woonkamer er uitzien mocht een van die kleurenwonderen er in aangaan...

Maar ik ben al blij dat die collections particulières hier tot bij mij gekomen zijn. En bij de vele anderen die staan aan te schuiven. 

chagall 3.jpg

* De oorlogsetsen en -tekeningen van de Zwitser Robert Wehrlin (1903-64) zijn een ontdekking. Genadeloos rekent zijn etsnaald af met de “mislukte schilder Hitler”. Obsessioneel tekent zijn potlood de lijken, de paarden, het uiteenvallen van een wereld.  


* Roubaix druipt van een saaie regen. We eten enkele croissants in een kleine broodzaak en zijn getuige van een islamitische geloofsdiscussie, half in Frans, half in Arabisch. chagall 4.jpg

De commentaren zijn gesloten.