30-01-13

Droogte

IMG_5381.JPG


 

 

Waarom er periodes zijn dat er regelmatig een gedicht komt, en andere periodes van droogte? ’t Zal niet met de wind en de regen buiten te maken hebben, of het voorraadje zon dat door de ramen wordt afgeleverd.

Noch met de beschikbare tijd: in periodes van droogte lijkt er zelfs teveel tijd te zijn, teveel lege tijd, gemorst hoewel ze leeg is.

Heeft het met kansen te maken? Wellicht voor een deel. Als iemand beroep op je doet, gaan vanzelf de kanalen weer open. Bij mij toch. Maar voor zover ik weet, koop je kansen niet in een kansenwinkel. Kansen zijn mij een half tot een heel raadsel. Je hebt het met sommige voetballers ook: ze staan altijd op de juiste plaats voor doel, en koppen zomaar binnen, alsof het niets is. Talent, noemt men dat. Ah ja, nog zo’n raadselachtig woord, talent. Kan degene die altijd in doel trapt, beter dribbelen en schieten? Hij levert wel punten op.

’t Heeft ook met verleren te maken. Bij gebrek aan water, aan feedback, aan plekken en mensen die je zien als dichter, verleer je jezelf zo te zien. Vader ben je, vriend, collega, en de dagen vullen zich met vaderdingen, vriendgesprekken, collega-afspraken. Vandaar dit dagelijkse ritueel van enkele woorden zoeken, je oefent de spieren, je houdt je de woorden te vriend.

’t Heeft met teveel te maken. Rond mijn oren is er teveel geschrevens, gecomponeerds, getekends, geoptredens, gepubliceerds, en meer dat aandacht verdient, in elk geval opeist (men eist vandaag dat je eist...).

’t Heeft met aanvaarden te maken dat de dingen zijn zoals ze zijn. “Het leven heeft mij goddank niets geleerd”, schreef Nescio, in zijn zo speciale mengeling van ernst en ironie, en ik denk dat hij dit bedoelde. Dat je de loop van de stroom die door je trekt, niet kunt omleggen, hoe graag en hoe veel je dat ook wil en probeert. Dat, als je dat aanvaardt, de verwondering overblijft, zuiverder dan ooit.

’t Heeft met wachten te maken. Misschien is wachten wel hetzelfde als aanvaarden. Misschien is het nog anders: wachten maakt dat je aandacht kunt hebben voor het moment (altijd groter dan je denkt, dat moment...). Dat je het moment kunt vertragen, verdichten (wijn heeft meer alcohol dan pils...). Dat je wat plaats hebt gemaakt om iets ervan te bewaren (in een huis op orde is meer plaats...).Commentaren

Prachtige overdenkingen, allemaal samen vormen ze een schitterend juweel.

Gepost door: Iris | 16-02-13

De commentaren zijn gesloten.