25-04-13

Te koop in boekvorm: Kind van eeuwigheden en van mensen... Psalmbewerkingen

IMG_7217.JPGVoor wie graag mijn teksten in boekvorm heeft, hier een print-on-demand uitgave van mijn psalmbewerkingen: KIND VAN EEUWIGHEDEN EN VAN MENSEN.

150 psalmbewerkingen, met 12 zwart-wit foto's.

Te koop door een mail te zenden aan guido.vanhercke@telenet.be, met vermelding van je adres. ik zend je dan mijn rekeningnummer. Het boek kost 20 euro (15 & 5 verzendkosten).

Of door rechtstreeks te bestellen bij Uitgeverij Boekenbent: http://www.boekenbent.com/

Of door te bestellen via de boekhandel: 2011 ISBN 9789085708759 / Paperback 104 pagina's


*


Gesprekken op leven en dood...

 

Psalmen zijn gesprekken over leven en dood. Soms hele diepe gesprekken, over onmacht, wanhoop, maar ook over dankbaarheid, vreugde. Soms jubelen ze, zingen ze van de volheid die ons gegeven is toen we leven kregen. Mensen worden misschien opgeworpen als bladeren, maar tussendoor praten ze wel, roepen ze, smeken of fluisteren ze, zingen ze.

Soms zijn de psalmen echt kwaad. Kwaadheid is een gevoel dat scherp en gevaarlijk is als een mes: het kan anderen verwonden, maar ook onszelf kapot maken. Zo diep grijpt die mengeling van onmacht, verbijstering ons aan. Daarom is het goed dat de psalmen tekeer mogen gaan, mogen roepen van kwaadheid. Het is toch weer een roep om verbondenheid.

Het zijn al die stemmen die ik in de psalmen hoorde, die ik heb proberen vangen in mijn bewerkingen. Ik heb geprobeerd de psalmen heel dicht bij de mens te brengen, zo dicht als zijn lichaam als het ziek wordt, zo dicht als zijn denken als het van angst niet kan stilvallen.

Maar psalmen zijn koppig, geven niet op, blijven geloven in het vertrouwen dat met dit leven beloofd was. Dat is het mooie aan de psalmen: dat ze altijd een sprong maken, de sprong naar  nieuwe kracht, naar een betekenis groter dan de kleinheid waarin we soms gevangen zitten. Is dit niet ons eerste geloof, al van in de moederschoot: dat het goed is dat we leven, dat het leven ons niet bedriegt? Dat iemand ons zal horen, dat iemand zo naar ons zal luisteren dat we weer geboren worden? 

En dat geloof van de psalmen beperkt zich niet tot de kleine mens, het is een blik die veel en veel verder reikt, een visioen is die blik. En wat eenmaal is gezien en genoemd, drijft ons voort, jaagt ons op, nooit vergeten we wat we hebben gezien. Ooit moet deze wereld een gerechtigde wereld worden...

Inderdaad, dat zijn we: kind van eeuwigheden en van mensen...

 

 

De commentaren zijn gesloten.