25-04-13

Te koop in boekvorm: De Aanraking

Voor wie graag mijn teksten ook in boekvorm heeft, hier een (eigen) herdruk van een uitverkocht boek: DE AANRAKING (Davidsfonds 1999).

Te koop: door een mailtje aan guido.vanhercke@telenet.be, met vermelding van je adres. Ik zend je dan mijn rekeningnummer door. Het boek kost 20euro (15&5verzendkosten).  

*

IMG_7216.JPGEen jaar lang, van winter tot winter, volgt De Aanraking de grenzen van wat zichtbaar, hoorbaar, tastbaar wordt in zo’n kleine dag, in zo’n klein mensenleven. Dat is veel, bijna per definitie is dat veel. Bestaan is blijkbaar gemaakt voor veelvoud. 

En die vouwen kun je met je vinger voorzichtig langsgaan. Dat kan: de zachte aanraking van aandachtig blijven kijken, wat een fijne vinger. Een fijn woord. Blijven wachten, je weet maar nooit. Een witregel. 

Zo ontdekte ik, al kijkend en schrijvend, dat het niet klopt wat ik vroeger dacht: dat die veelvoud alleen maar onverschilligheid is, waarin het niet uitmaakt of jij er bij bent of niet. Nee, ik zag, verwonderd en ook wel aangedaan, dat verborgen in alles wat bestaat een diepe hunker leeft naar dat bestaan. Mens, dier en ding, ooit zijn ze gemaakt, ooit zijn ze aangeraakt door handen die hen vorm en aanwezigheid gaven, die hen wilden, hoe kortstondig dat willen misschien ook was. Niemand of niets raakt die diepe wil die in alles in gelegd, ooit nog kwijt. Dat is een levenslang, soms vervullend, soms zwaar onrustig makend verlangen, om opnieuw aangeraakt te worden, opnieuw de bevestiging te voelen dat je mag bestaan. 

En er zijn zoveel aanrakingen om naar te verlangen: van de kleur die glanst tot je naam die iemand zegt, van de tonen van de wind tot de kat die door het gras stapt, van het vergezicht van een boek tot dat van de straat, van opgroeiende kinderen tot een oude moeder, van vogelzang tot melancholie die je vloeibaar maakt...

 90 aantekeningen, geboren uit de wondere wereld van alledag, om iets van die ontelbare rillingen te voelen die door die dag gaan. Van vreugde. Van wanhoop. Van hetzelfde hopen en verlangen.

 

De commentaren zijn gesloten.