25-04-13

Te koop in boekvorm: Het grote verwonderboek


IMG_7215-001.JPGVoor wie graag mijn teksten in boekvorm heeft, hier een print-on-demand uitgave van HET GROTE VERWONDERBOEK. Vijftig verwonderde essays en foto's.

Te koop: door een mailtje aan guido.vanhercke@telenet.be, met vermelding van je adres. Ik zend je dan mijn rekeningnummer door. Het boek kost 23euro (18 & 5verzendkosten).  

Of rechtstreeks bij Uitgeverij Boekenbent: http://www.boekenbent.com/

Of via de boekhandel: 2013 / 9789462033511 / paperback met kleurenfoto's / 190 pagina's

 
 
*
 


Het grote verwonderboek

Verwondering is een manier om in het leven te staan, om met het leven om te gaan. Je zet je open, omdat je er op vertrouwt dat het bestaande je niet zal wegvegen. Dat de glans van alles een soort welwillendheid is die je tegemoet treedt. Dat de beweging van alles de wonderlijkste momenten kan toveren. Hop daar glanst het, en hop het is weer voorbij. Maar jij hebt het gezien, gehoord, geroken, gevoeld. Dankbaarheid is een vorm van geheugen, van bewaren. 

Verwondering zegt dat het bestaan geen aanval is, maar een uitnodiging. Dat in de veelvoud, zelfs in de ontelbaarheid, jij er toch bij mag. Je hoeft niets te zeggen, weten is al genoeg. Weten hoe verzot bestaan is op de kleinste details: het n/vervenpatroon van het blad, de schijn in schaduw, de keel van de merel, de schijn op jouw gezicht.  Om het met Szymborska te zeggen: verwondering is “het zintuig van de deelname”. 

In dit boek zijn 50 essays bijeengebracht die met verwonderde ogen naar de werkelijkheid kijken, naar het bestaan dat mens en dier en ding delen, al zo lang al, en toch telkens zo kort als een moment. Over schaduwen en lichtvlekken, over woorden en klanken, over reizen, bomen, nacht en morgen, engelen en stilte, wind en kerkjes, horizon en verbeelding, en over zoveel meer... 

Ik denk dat deze teksten veel mensen gelukkig kunnen maken. Door de aandacht weer te richten op wat er wel is, en niet louter op wat er niet is (moet zijn, vindt men vandaag). Door taal mee te betrekken in dit schoonheidsonderzoek. Door het kleine groter te maken, en het grote dichterbij te brengen. Door ongegeneerd poëtisch te durven denken, een gave die bij veel mensen nauwelijks de sentimentaliteit overstijgt. Door trager en bewuster te leven (vandaag zijn daar dure woorden voor, en een smak geld). Door weer kind van de seizoenen te worden, en van het weer, en van de gezichten. Door niet blind te zijn voor de schaduw. Door enzovoorts, ik ben het niet gewend reclame te maken voor mezelf, maar ik hoop dat ik veel wereld heb samengebracht, en dat u, lezer, af en toe aangeraakt mag worden, op zich ook een wonder.

 

De commentaren zijn gesloten.