20-06-13

Het grote luisteren (26)

20100407_1372-001.JPG 

 26

 
Die genegenheid wordt bezongen in literatuur en kunst, in kerken en heiligdommen, in liederen en muziek zonder woorden. Die genegenheid ligt in de blik van ouders, in de oudgeworden hand die zegent, in de ene mens die luistert naar de andere.
 
Telkens zoveel tsimtsoems. Wat zijn kerken en heiligdommen anders dan leeg gemaakte ruimtes waarin, misschien, het heilige wil terugstromen. Wat is de blik van ouders anders dan een totaal leeggemaakte belofte, onvoorwaardelijk. Wat is een roman anders dan een uitproberen van een nieuwe tsimtsoem, een leegte gevuld door nieuw leven. Wat is een gedicht anders dan een tasten aan het grotere mysterie, een voorzichtig wrijven met de vinger over wat voor woorden normaal gezien te groot is.  Wat is muziek anders dan een klank die heeft leren wachten op een andere klank. Wat is lucht anders dan leegte die in leven houdt.
 
En in al die genegenheid valt het zwijgen op, de stilte van wachtende nabijheid.
 
Genegenheid is wachten op geboorte, met het geduld van wie zeker is van de mogelijkheid, met het geduld van wie weet dat het toch geen tovertruc is, maar verlies en winst door menselijke inspanning. En toch, ondanks dit winnen en falen, toch die genegen blik die blijft, blijft bij, niet wegloopt, maar hoeder is van de diepe overtuiging waar wij mensen van moeten leven: dat het goed is, dat het kan, dat het mag...


(foto: een van de mooiste kerken die ik ooit zag: Saint Ouen, in Rouen. Niet meer gebruikt voor de eredienst, bijna letterlijk leeggemaakt. En van een slankheid die verbluft. Stenen licht.)

 

De commentaren zijn gesloten.