04-12-13

Onscherpte

IMG_4836.JPG

 

 
Morgenmist in november: tussen de huizen en door de bomen hangen de dunste gordijnen die ik ooit zag, vitrages die hun eigen grijsdunne licht bevatten en stilletjes vasthouden. Het is van een betovering die alles doet stoppen, zie ik: geen blad beweegt, geen auto durft nog op straat, geen hond blaft meer. Enkel het spinrag rilt, wit uitgeslagen door al dit vreemde licht.

 
Op tv docu over Gerrit Krol, naar aanleiding van zijn dood. De ingehouden grote man, meer en meer gebogen naarmate hij ouder werd, zijn gezicht verborgen achter een ruwe baard, stal mijn hart. Geen tafelspringer in allerlei nepuitzendingen, niet de zoveelste meninkjesverkondiger, niet dat vlotte waarmee praatjesmakers de wereld in hun zak steken, maar een voorzichtig formulerende man, op dezelfde manier voorzichtig zoals hij pen en papier vastnam en voor zich uit klaarlegde aan zijn werktafel, alsof hij daarmee vooral zichzelf open moest zetten en klaarleggen. Nadenkend in het leven staan, het blijft een soort eenzaamheid voor wie die opdracht over zichzelf afroept.
Ik neem Een Fries huilt niet uit mijn boekenkast, laat mij meevoeren door zijn stijl: blokjes tekst, alsof hij tussendoor nog even vlug stilte maakt en rondkijkt. Verwondering in de verwarring. Een soort vreemde lichtheid die betovert, zelfs al gaat het over pijn.
En het gaat over pijn: hoe sta je in het leven, als dat leven vreemd blijft? Als zelfs de vrouw die je liefhebt, vreemd blijft. Als zelfs het aanvaarden van die vreemdheid geen rust brengt. Betekenis geven is het moeilijkste wat het bestaan van ons vraagt. Je mag nog zoveel wetenschap en wiskunde klaar hebben, zoals de hoofdpersoon in deze roman, het blijven brokstukjes die ooit uit een geheel vielen, zo lijkt het wel. 
En altijd weer je broek ophouden, je ogen droog, die sociaal noodzakelijke glimlach rond je mond. ‘Een Fries huilt niet,’ verweet zijn moeder hem.  Hoe zou een mens dan moeten leren iets te doen met zijn verdriet? Met die schoonheid die je toch niet vasthouden kunt? Met dit vreemde leven?

De commentaren zijn gesloten.