06-04-14

Grootmuziek

 IMG_8816.JPG

 

Grootmuziek

Indrukwekkend concert van het groot symfonieorkest van Wrocław, Polen, in de Bijloke gisteren: de Klaagzangsymfonie van Gorecki, die diep in mijn merg kroop, en een  spectaculaire Lutoslawski (een Treurzang, en zijn beroemde Symfonie voor orkest). Bij dit laatste werk wist je niet waar eerst gekeken en geluisterd...

Daarvoor gaat een kamermuziekmens als ik naar een groot orkest luisteren: om opgetild te worden en elders neergesmakt, zoals de golven van de oceaan doen, als je het waagt in hen te gaan zwemmen. Om die muur van geluid als kiezels in het schuim tegen je te krijgen. Om dat diepe grommende geluid te horen, dat soms van voor de mensen lijkt.

Maar ook om te zien dat het toch mensen zijn die zulke brede poorten kunnen openzetten: hun armen, dat lijf dat beweegt, hoe ze zitten op het puntje van hun stoel, hoe hun blik is, vol geconcentreerde leegte. En dat er een mannetje is, gisteren zo ongeveer anderhalve meter groot, dat met zijn lichaam, half dansend, heel dat massieve geluid laat beginnen, en eindigen, op datzelfde moment dat maar een fractie seconde groot is. En net daardoor zo ongrijpbaar. Alsof je een snee maakt, en nog geen pijn voelt.

 

 

De commentaren zijn gesloten.