11-04-14

Lente-wilskracht

IMG_8969.JPG

 

Verbazingwekkend die gerichte wilskracht die elke lente weer rondom losbarst. Er ligt een plan d’attaque klaar, en de troepen gaan ervoor, als op bevel.

Ik zou een beter beeld moeten kunnen vinden. Een heel atelier van de meest begaafde ambachtslui werkt dag en nacht nu, en maakt toch geen onnodig lawaai, scheldt niet op elkaar als het ritme stokt, als de bestelling vervroegd wordt. De maestro zelf zie je ook niet. Er is een stille afspraak dat hij zijn werk kan doen zonder gestoord te worden.

Maar de hele lichtdoorschoten ruimte rondom mij is zijn showroom: de tulpenboom draagt zijn crèmebladeren nu al met kragen van lichtgroen, wiegend op lange ballerinabenen; de kerselaar wordt weer overdadig barok in haar paarse tenue; de tulpen staan in groepjes ogenschijnlijk te lanterfanten, als straatmeiden op de hoeken, maar ze zijn wel degelijk met hun eigen willetje en uitstraling bezig; de viburnum kaatst met zijn witte bollen als een jongleur die niets meer te leren heeft; het krentenboompje beleeft zijn korte moment de gloire; de perelaars schuimen ook, maar weten dat het zwaarste werk nog moet komen, het zijn taaie werkmannen, soms krom gegroeid van het vele werk...

Wie dit licht afstelt, weet ik niet, maar het is van een klaarheid die schittert als lak. Oude Japanners allicht, ingehuurd voor het seizoen, en dan weer naar huis.

IMG_8981-001.JPG

De commentaren zijn gesloten.