28-04-14

Studie van een moment

IMG_9092.JPG


Studie van een moment

 

Als de kamer vol lichtvlekken is, van een morgenzon die zich niet schaamt, lijkt het alsof iemand zijn ogen open doet. En dan heb ik het niet alleen over mezelf. De kamer kijkt mij aan.

De postbode rijdt op een brommertje dat koppig knort als hij moet optrekken, als een onwillige ezel.

De ijskast snurkt, de klok tikt, mijn adem suist. Er zijn geluiden die zo diep ingesleten zijn dat ze onzichtbaar worden. Ruimte met de ruimte. Ze zeggen: maak je geen zorgen, de wereld beweegt verder. En al zit ik stil, van binnen wiegt het.

Ver vliegtuiggeronk. Met de ruimte staan ook herinneringen recht, even maar. Hoe ik als kleine jongen in het gras lag te luisteren naar datzelfde geronk… De klok mag dan wel tikken, maar er is geen tijd.

Soms wiegt het niet van binnen, soms schuurt het. Niet bij mij, nee, dit moment spaart me. Maar bij jou, weet ik. Pijn is een moeilijke vraag. Zijn we dan niet volmaakt gemaakt? In de industrie doet men daar niet moeilijk over: wat scheef trekt, wordt weggegooid. Maar leven spiegelt zich niet aan volmaaktheid, lijkt het, maar aan… Ja, aan wat? Vreugde om de loutere gegevenheid? Een zekere trouw, zelfs met de pijn van het onvolmaakte? Of het wiegen van seconden die willen vollopen met eten maken, vertellen, glimlachen? Ach, zelfs per moment is leven al een lastige vraag…

Laat ik daarom zelf wat wiegen. Boodschappen doen.  Nog even en de volgende vergadering moet weer een stukje wereld redden. En ik heb een nieuwe jas. Die ruikt naar het begin. Straks zet ik daarom de eerste stap.

Maar eerst nog even de vogels. Ze drijven soms zo hoog dat ik ze verdenk van allerlei nutteloze bevliegingen. Daar hangen toch geen insecten meer rond? Nee, er moet iets zijn dat de vogels aantrekt. Een soort puur genot dat alleen heel hoog in de lucht te voelen is.

En voor ik in de auto stap en weg rij (op zichzelf al een wonder wiegen), voel ik de wind op mijn hand. En zie dat het blad het ook gevoeld heeft.

De commentaren zijn gesloten.