03-07-14

Georgië : ontmoetingen

IMG_9407.JPG

De herder te paard, dicht bij de Azerbeidjaanse grens, die verlegen glimlachend met zijn Hollywoodgezicht een sigaret opsteekt en zegt: Smoking, no good.

IMG_0220.JPG

De leraar Engels, geschiedenis en Georgische literatuur, die ons met overgave het sierlijke Georgische schrift uitlegt: 33 fonemen (klanktekens), een complexe uitspraaktaal. En het verhaal van die ene moeilijke klank, die God betekent in het Georgisch, en ook de eerste klank zou zijn die baby's uitbrengen...

IMG_0019.JPGVrouwen in een avondlijke straat, aan de klap met elkaar, met hen spelende kinderen. En nieuwsgierig naar de vreemde wandelaars die blijkbaar geïnteresseerd zijn in hun huizen. Een van de kinderen spreekt ons in het Frans aan (leeft hier bij oma en opa, ouders werken in Frankrijk) en daar is hun kans om kennis te maken, kinderen te tonen, en hun tuintjes. Een onhandig gesprek, maar zo'n ruimhartige openheid...

IMG_0005.JPGDe man die ons in Akhaltsikhe, een provinciestadje met veel armoeappartementsgebouwen, binnenroept in zijn tuintje, zijn hof van Eden, dat hij bevloeit met zelf gegraven kanaaltjes. Er is geen gesprek mogelijk, behalve die van pure gastvrijheid: even uitnodigen, een hand geven, witte moerbeien eten van de eigen boom, de zoon feliciteren voor de paar woorden Engels, de moeder voor haar vier kinderen (vier vingers omhoog...) en de man voor zijn werk en zijn opsomming van Belgische voetbalploegen.

IMG_9362.JPGDe vrouw die, vlak in het centrum van Tbilisi, een drukke wandelweg, woont in een zelfgemaakte tent, en zorg draagt voor een resem kattenjongen, oude honden en rond haar verzameld spul.

De commentaren zijn gesloten.