06-10-14

Bomen

IMG_1054.JPG

 

In het Engels klinkt het gewichtiger: naturalist. Wij hebben daar het woord natuurkenner voor. Maar ben ik ook al een natuurkenner als ik twee vogels uit elkaar kan houden?

Ik lees Notes from Walnut Tree Farm, het laatste boek van Roger Deakin, de man die op mij zoveel indruk maakte met zijn boek Wildwood. Daarin heeft hij zoveel te vertellen over hout, dat je vanzelf zijn fascinatie gaat delen. Deakin vertelt er over de bomenfamilies die hij ontmoet, over kunstenaars die van hout kunst maken (David Nash!), over zijn zoektocht naar de oorsprong van de appel (in Kazachstan), en waar de balken in zijn oude Suffolkhoeve vandaan komen. Hij zwerft door wouden in zijn eigen Engeland, door bossen notelaars in de Languedoc, door de oerbossen van Oekraïne. Zoekt met aboriginalvrouwen naar pruimen in de bush. Vertelt over de fascinatie van kunstenaars voor drijfhout (een fascinatie die ik deel...), over de werktuigen om hout te snoeien, te bewerken. Over hoe je hagen maakt en onderhoudt. Over, uiteindelijk, hoe elke boom een individu is, en, in de ogen van Deakin, een soort hoog staande bewaarengel voor het land.

Deakin stierf jong, als zestiger. Deze Notes zijn een soort dagboek, samengesteld door zijn zoon, met notities van de vogels, de planten, de wegen, de common ground rond de hoeve waar hij woont in Norfolk. En maand na maand horen we een bewogen liefhebber, die zich met veel aandacht en respect invoegt in het grote Bewegen rondom hem, gedragen door de seizoenen, maar ook door wat door vroeger is doorgegeven aan nu...

 

IMG_8763.JPG

 

(foto's: eik in Berry, Fr - ratelpopulieren in De Pinte, Be)

De commentaren zijn gesloten.