20-11-14

Rothko (Gemeentemuseum Den Haag)

IMG_1121.JPG

 

Rothko ontgoochelde niet in het Haags Gemeentemuseum, maar riep veel vragen op. Hoeveel bepaalt het lamplicht hier mijn ogen, als ik de kleuren op Rothko’s schilderijen al zie veranderen als ik door een opening van mijn hand kijk, en de licht van boven tegenhoud?

Hoeveel bepaalt de sfeer van een druk bezochte expo mijn ogen, als ik in een van die nissen hier met Lieve ga zitten, om wat rustiger en intenser en dus langer te kijken, en de indruk krijg dat langer kijken de kleuren niet zozeer meer glans geeft, maar wel een eigen soort traag in beweging komen. Wetende dat Rothko eigenlijk een ontmoeting van een-op-een wilde tussen zijn schilderij en de kijker, is die laatste ervaring, hoe klein ook, belangrijk. Iets van een verbinding, zocht Rothko, iets dus van een religieuze ervaring. Er werden beelden geprojecteerd van de kapel waar Rothko werk voor had gemaakt, met de muziek die Morton Feldman ervoor had gecomponeerd. Maar ik had liever zelf in die kapel gezeten.

Ik ervoer dus niet het zogenaamde magische effect waaraan Rothko zijn wereldberoemde naam dankt (in een doorgang kon je lezen over “mensen die tot tranen toe zijn bewogen, en dat de schilder net dat had bedoeld” en meer promo-talk), maar ik kon me wel het mogelijke effect voorstellen dat die schilderijen in andere omstandigheden zouden kunnen hebben...

 

IMG_1122.JPG

IMG_1133.JPG

 

Commentaren

soms te veel he

Gepost door: elektricien den haag | 29-12-14

De commentaren zijn gesloten.