22-11-14

Ogen in het Mauritshuis (Den Haag)

IMG_1201.JPG

 

Maar het Mauritshuis!  Wat een rijkdom: Het meisje met de parel, Gezicht op Delft, De anatomische les van dokter Tulp, Het puttertje. De titels zijn zelf al iconisch geworden. En nog zoveel meer moois is er te zien: stillevens, prachtige portretten, Nederlandse wolkenluchten (Ruisdael), schaatspartijen, braspartijen. Niet zozeer het mythologische of kerkelijke, maar eerder wat de eigen leefomgeving aan onderwerpen te bieden had, daarmee werd hier, in dit nieuwbakken burgerland, kunst bedreven (op het grootste schilderij, van Paulus Potter, staat zelfs parmantig een stier, en rust de mooiste koe uit de gehele schilderkunst). Zoals ook dit prachtige huis een soort burgerversie wil zijn van wat elders (in Frankrijk bvb) een protserig kasteel zou zijn geweest.

Ik zag een stilleven met aardbeitjes en een klein bloempje, ik zag een vrouw die op haar bloot rood gat, waarop ze gevallen was, voortkroop op het winterijs, ik zag kinderen op elkaars rug springen. Ik zag nadenkende, stille, oudgeworden, verre ogen (onder andere die melancholieke blik van Constantijn Huygens en die onovertroffen blik van Vermeers meisje: kwetsbaarheid en verleiding tegelijk, in dat omkijken over de schouder)...

 

Twee paar vrouwenogen, starend naar een verte in hun leven... De eerste een opvallende gewone vrouw tussen de portretten van rijke burgers, de tweede van rijkere komaf, maar misschien even verloren/verlegen/stil, wie kent nog hun verhaal.... Allebei de foto's zijn een eigen uitsnede van het schilderij.

IMG_1172.JPG

IMG_1173.JPG 

Constantijn Huygens (close-up, zijn vijf kinderen staan op het schilderij rond hem afgebeeld. Hij voedde ze zelf op na de dood van zijn geliefde vrouw die hij Sterre noemde. Hij leerde hen zelf Latijn en Grieks, leerde hen muziekinstrumenten te bouwen, ze te bespelen, ontwierp zelf de plannen voor zijn huis, maakte ondertussen nog reizen voor de machthebbers van zijn land, schreef gedichten en brieven en werd, naar zijn eigen aanvoelen, veel te oud...)

IMG_1177.JPG

Oude man (Rembrandt), close-up van zijn blik

IMG_1186.JPG

IMG_1181.JPG

 

De commentaren zijn gesloten.