15-12-14

GETIJDENBOEK

 IMG_1106.JPG

 

Getijdenboek

 

Dit boek probeert te leven met de getijden, dat wil zeggen met de grotere ritmes in ons leven. Niet alleen de getijden van het jaar, lente, zomer, herfst en winter, maar ook die van geboren en ouder worden, van verlangens en dromen, van verlies en zegening...

 

 

 

 

 

 

 

 

152p

41 kleurenfoto's

15 euro

te bestellen via email (guido.vanhercke@telenet.be)

15-11-13

Twee nieuwe eigen boeken


IMG_8714.JPGDe pijn na het moment
 

Ik heb een nieuwe dichtbundel samengesteld. Een keuze uit wat de voorbije jaren op deze blog verscheen.

Gedichten over ontmoetingen: met geliefde kunstenaars, met regen in de tuin, met dode lichamen, met het geliefde gezicht.

Gedichten over afscheid, de pijn als het moment weer voorbij is, zoals in dat eucaplyptusblad op de voorpagina het afsterven al begon.

Gedichten die nadenken en gedichten die kijken.

Gedichten die amen leren zeggen en gedichten die zwijgen.

 
   Het verlegen licht
 
   Het licht is met het land verdronken
   nee ligt te slapen in een bed van mist 
   zoals de oever tussen twee verhalen
   zoals die oever niet is uitgewist
 
   Zo is het als men is verzonken
   als men begraven weg moet gaan
   Er is de aarde nog, er is de stilte
   en het verlegen licht na dit bestaan
 
 
* Paperback, 137 p., 33 kleurenfoto’s, 15 euro & 5 euro verzendingskosten
* Bestellen persoonlijk of via mail (guido.vanhercke@telenet.be) 
    
 
 
 
 
 

IMG_8713.JPGHet grote luisteren
Over leven als overvloed

 
Geschreven na verlies en na geboorte... Een kleine poging om dat grote gedeelde leven van ons spiritueel te duiden. Luisteren als de lege ruimte die alles geboren laat worden, voor het eerst, en opnieuw en opnieuw, groter dan we ooit kunnen vermoeden...
 
* Paperback, 60p., 16 kleurenfoto’s, 10 euro & 5 euro verzendingskosten. Indien samen besteld: slechts 1 keer verzendingskosten natuurlijk.
 
 
 
 
 

25-04-13

Te koop in boekvorm: De Aanraking

Voor wie graag mijn teksten ook in boekvorm heeft, hier een (eigen) herdruk van een uitverkocht boek: DE AANRAKING (Davidsfonds 1999).

Te koop: door een mailtje aan guido.vanhercke@telenet.be, met vermelding van je adres. Ik zend je dan mijn rekeningnummer door. Het boek kost 20euro (15&5verzendkosten).  

*

IMG_7216.JPGEen jaar lang, van winter tot winter, volgt De Aanraking de grenzen van wat zichtbaar, hoorbaar, tastbaar wordt in zo’n kleine dag, in zo’n klein mensenleven. Dat is veel, bijna per definitie is dat veel. Bestaan is blijkbaar gemaakt voor veelvoud. 

En die vouwen kun je met je vinger voorzichtig langsgaan. Dat kan: de zachte aanraking van aandachtig blijven kijken, wat een fijne vinger. Een fijn woord. Blijven wachten, je weet maar nooit. Een witregel. 

Zo ontdekte ik, al kijkend en schrijvend, dat het niet klopt wat ik vroeger dacht: dat die veelvoud alleen maar onverschilligheid is, waarin het niet uitmaakt of jij er bij bent of niet. Nee, ik zag, verwonderd en ook wel aangedaan, dat verborgen in alles wat bestaat een diepe hunker leeft naar dat bestaan. Mens, dier en ding, ooit zijn ze gemaakt, ooit zijn ze aangeraakt door handen die hen vorm en aanwezigheid gaven, die hen wilden, hoe kortstondig dat willen misschien ook was. Niemand of niets raakt die diepe wil die in alles in gelegd, ooit nog kwijt. Dat is een levenslang, soms vervullend, soms zwaar onrustig makend verlangen, om opnieuw aangeraakt te worden, opnieuw de bevestiging te voelen dat je mag bestaan. 

En er zijn zoveel aanrakingen om naar te verlangen: van de kleur die glanst tot je naam die iemand zegt, van de tonen van de wind tot de kat die door het gras stapt, van het vergezicht van een boek tot dat van de straat, van opgroeiende kinderen tot een oude moeder, van vogelzang tot melancholie die je vloeibaar maakt...

 90 aantekeningen, geboren uit de wondere wereld van alledag, om iets van die ontelbare rillingen te voelen die door die dag gaan. Van vreugde. Van wanhoop. Van hetzelfde hopen en verlangen.

 

Te koop in boekvorm: Kind van eeuwigheden en van mensen... Psalmbewerkingen

IMG_7217.JPGVoor wie graag mijn teksten in boekvorm heeft, hier een print-on-demand uitgave van mijn psalmbewerkingen: KIND VAN EEUWIGHEDEN EN VAN MENSEN.

150 psalmbewerkingen, met 12 zwart-wit foto's.

Te koop door een mail te zenden aan guido.vanhercke@telenet.be, met vermelding van je adres. ik zend je dan mijn rekeningnummer. Het boek kost 20 euro (15 & 5 verzendkosten).

Of door rechtstreeks te bestellen bij Uitgeverij Boekenbent: http://www.boekenbent.com/

Of door te bestellen via de boekhandel: 2011 ISBN 9789085708759 / Paperback 104 pagina's


*


Gesprekken op leven en dood...

 

Psalmen zijn gesprekken over leven en dood. Soms hele diepe gesprekken, over onmacht, wanhoop, maar ook over dankbaarheid, vreugde. Soms jubelen ze, zingen ze van de volheid die ons gegeven is toen we leven kregen. Mensen worden misschien opgeworpen als bladeren, maar tussendoor praten ze wel, roepen ze, smeken of fluisteren ze, zingen ze.

Soms zijn de psalmen echt kwaad. Kwaadheid is een gevoel dat scherp en gevaarlijk is als een mes: het kan anderen verwonden, maar ook onszelf kapot maken. Zo diep grijpt die mengeling van onmacht, verbijstering ons aan. Daarom is het goed dat de psalmen tekeer mogen gaan, mogen roepen van kwaadheid. Het is toch weer een roep om verbondenheid.

Het zijn al die stemmen die ik in de psalmen hoorde, die ik heb proberen vangen in mijn bewerkingen. Ik heb geprobeerd de psalmen heel dicht bij de mens te brengen, zo dicht als zijn lichaam als het ziek wordt, zo dicht als zijn denken als het van angst niet kan stilvallen.

Maar psalmen zijn koppig, geven niet op, blijven geloven in het vertrouwen dat met dit leven beloofd was. Dat is het mooie aan de psalmen: dat ze altijd een sprong maken, de sprong naar  nieuwe kracht, naar een betekenis groter dan de kleinheid waarin we soms gevangen zitten. Is dit niet ons eerste geloof, al van in de moederschoot: dat het goed is dat we leven, dat het leven ons niet bedriegt? Dat iemand ons zal horen, dat iemand zo naar ons zal luisteren dat we weer geboren worden? 

En dat geloof van de psalmen beperkt zich niet tot de kleine mens, het is een blik die veel en veel verder reikt, een visioen is die blik. En wat eenmaal is gezien en genoemd, drijft ons voort, jaagt ons op, nooit vergeten we wat we hebben gezien. Ooit moet deze wereld een gerechtigde wereld worden...

Inderdaad, dat zijn we: kind van eeuwigheden en van mensen...

 

 

Te koop in boekvorm: Vingerafdrukken en vergezichten

 Voor wie graag mijn teksten ook in boekvorm heeft, hier een (eigen) druk van de opvolger van De Aanraking: VINGERAFDRUKKEN EN VERGEZICHTEN.

Te koop: door een mailtje aan guido.vanhercke@telenet.be, met vermelding van je adres. Ik zend je dan mijn rekeningnummer door. Het boek kost 20euro (15&5verzendkosten). 189 p.

 

*

IMG_7218.JPGVingerafdrukken en vergezichten

 Dit is het tweede boek waarin mijn filosofietje van de aanraking-die-ons-levenslang-doet-hunkeren wordt uitgewerkt. 

Dit keer wordt een poging ondernomen om de stroom “in te delen”, voor zover dat mogelijk is met een stroom zo groot als aanwezigheid. Al dat ongenoemde, rond en door ons, ik probeer het te vangen in vijf namen: moment, beweging, aanraking, liefde, verhaal. 

Rond die vijf namen groeperen zich een heleboel poëtische essays. Essays zijn het, omdat ze proberen na te denken, heel persoonlijk, zoals essays ooit waren. En poëtisch zijn ze, omdat opkijken ook al nadenken is, en luisteren naar woorden die klinken voor een gezicht dat je ontmoet op straat, of voor je hartslag. In vingerafdrukken zitten vergezichten. In vergezichten druk je je vinger...

Te koop in boekvorm: Het grote verwonderboek


IMG_7215-001.JPGVoor wie graag mijn teksten in boekvorm heeft, hier een print-on-demand uitgave van HET GROTE VERWONDERBOEK. Vijftig verwonderde essays en foto's.

Te koop: door een mailtje aan guido.vanhercke@telenet.be, met vermelding van je adres. Ik zend je dan mijn rekeningnummer door. Het boek kost 23euro (18 & 5verzendkosten).  

Of rechtstreeks bij Uitgeverij Boekenbent: http://www.boekenbent.com/

Of via de boekhandel: 2013 / 9789462033511 / paperback met kleurenfoto's / 190 pagina's

 
 
*
 


Het grote verwonderboek

Verwondering is een manier om in het leven te staan, om met het leven om te gaan. Je zet je open, omdat je er op vertrouwt dat het bestaande je niet zal wegvegen. Dat de glans van alles een soort welwillendheid is die je tegemoet treedt. Dat de beweging van alles de wonderlijkste momenten kan toveren. Hop daar glanst het, en hop het is weer voorbij. Maar jij hebt het gezien, gehoord, geroken, gevoeld. Dankbaarheid is een vorm van geheugen, van bewaren. 

Verwondering zegt dat het bestaan geen aanval is, maar een uitnodiging. Dat in de veelvoud, zelfs in de ontelbaarheid, jij er toch bij mag. Je hoeft niets te zeggen, weten is al genoeg. Weten hoe verzot bestaan is op de kleinste details: het n/vervenpatroon van het blad, de schijn in schaduw, de keel van de merel, de schijn op jouw gezicht.  Om het met Szymborska te zeggen: verwondering is “het zintuig van de deelname”. 

In dit boek zijn 50 essays bijeengebracht die met verwonderde ogen naar de werkelijkheid kijken, naar het bestaan dat mens en dier en ding delen, al zo lang al, en toch telkens zo kort als een moment. Over schaduwen en lichtvlekken, over woorden en klanken, over reizen, bomen, nacht en morgen, engelen en stilte, wind en kerkjes, horizon en verbeelding, en over zoveel meer... 

Ik denk dat deze teksten veel mensen gelukkig kunnen maken. Door de aandacht weer te richten op wat er wel is, en niet louter op wat er niet is (moet zijn, vindt men vandaag). Door taal mee te betrekken in dit schoonheidsonderzoek. Door het kleine groter te maken, en het grote dichterbij te brengen. Door ongegeneerd poëtisch te durven denken, een gave die bij veel mensen nauwelijks de sentimentaliteit overstijgt. Door trager en bewuster te leven (vandaag zijn daar dure woorden voor, en een smak geld). Door weer kind van de seizoenen te worden, en van het weer, en van de gezichten. Door niet blind te zijn voor de schaduw. Door enzovoorts, ik ben het niet gewend reclame te maken voor mezelf, maar ik hoop dat ik veel wereld heb samengebracht, en dat u, lezer, af en toe aangeraakt mag worden, op zich ook een wonder.